Shiba Loslopen Riem

Hond leren loslopen

Hoe leer ik mijn hond loslopen?

Wij zijn er met Simba vroeg mee begonnen. De volgende stappen hebben wij met Simba doorlopen. Maar wat ons het meeste heeft geholpen is een bal die een piepgeluidje maakt. 

Leren loslopen:

  1. Leer je hond het commando 'kom'. 
  2. In huis kan je gaan oefenen met zijn lievelingspeeltje die geluid maakt. Het geluidje kan je gaan koppelen aan iets lekkers. Gebruik vervolgens dit speeltje alleen tijdens het loslopen, zodat het speciaal blijft. 
  3. Toe aan meer prikkels? Laat je hond los aan een lange riem in een omheinde losloopgebied. Wanneer je hond achter de vogels of eenden aan zit, kan je in nood de riem nog oppakken, wanneer de hond niet reageert op zijn speeltje.
  4. Elke keer dat de hond naar je toekomt, beloon je hond met veel enthousiasme en wissel het af met een beloning. Vooral geen standaard beloning (denk vooral aan een stukje kaas of kip)
  5. Wanneer je merkt dat de hond positief reageert en zijn baasjes in de gaten houdt. Laten hem dan op de juiste locatie los.
  6. Probeer ook een spelletje zoals verstoppetje, wanneer je hond los is. Hierdoor zal de hond jou in de gaten houden. 


De geschikte locatie

De geschikte locatie is belangrijk. Je hond voelt je voortdurend aan. Wanneer jij ontspannen loopt, zal dit ook een positief effect hebben op je hond. Vertrouwen is vooral belangrijk in elkaar. Dit creëer je door het eerst op locaties te oefenen waar jij weet dat de hond geen kant op kan. Wanneer dat goed gaat kan je het vervolgens gaan oefenen op het strand en in het bos.